Casa si gradina, Sanatate

By shunemar

Alimente care pot ajuta la reducerea inflamatiei din corp

​Ce este inflamatia si care pot fi cauzele ei?

Inflamatia este raspunsul sistemului imunitar al organismului la un iritant, care ar putea fi o vatamare fizica, un obiect strain, germeni (bacterii sau virusuri) sau molecule perturbatoare gasite in anumite alimente si bauturi.

Cand intampini un declansator inflamator, locul infectiei devine rosu si umflat pe masura ce corpul lucreaza pentru a rezolva problema. In unele cazuri, inflamatia, daca este minora, poate fi un lucru bun – un semn ca organismul isi face treaba si se regenereaza. Daca, insa, exista prea multa inflamatie, in organism pot aparea o serie de probleme de sanatate, de la boli pe termen scurt pana la boli cronice, inclusiv bronsita, artrita reumatoida, diabet, boli de inima si chiar cancer.

Exista doua tipuri de inflamatie: acuta si cronica. Inflamatia acuta este pe termen scurt si apare, de cele mai multe ori, dupa o activitate fizica, o ranire sau o boala bacteriana. Pe langa durere, poate provoca roseata, caldura si umflare.

In timp ce inflamatia acuta este o parte normala a procesului de recuperare, inflamatia cronica se misca lent si poate dura luni sau chiar ani. La nivel global, bolile inflamatorii cronice precum accidentul vascular cerebral, bolile respiratorii cronice, tulburarile cardiace, cancerul, obezitatea si diabetul, sunt cauza decesului pentru aproximativ 60% dintre oameni.

Desi nu exista o cauza particulara a inflamatiei cronice, factorii de risc includ varsta (cu cat varsta este mai inaintata, cu atat este mai mare riscul de aparitie a inflamatiei), obezitatea, fumatul, hormonii sexuali scazuti, stresul si tulburarile de somn.

Alimentele bogate in grasimi saturate, grasimi trans si zahar rafinat pot fi si ele un declansator al bolilor inflamatorii cronice. Asta pentru ca ele promoveaza niveluri ridicate de molecule “proinflamatorii”, inclusiv radicali liberi, care irita organismul.

​Care sunt alimentele antiinflamatoare?

In timp ce pierderea in greutate poate reduce inflamatia, alimentele care contin niveluri ridicate de antioxidanti pot fi si ele de mare ajutor in remedierea acestei probleme, diminuand astfel riscul de imbolnavire. Cu toate acestea, nu exista un singur aliment sau bautura care sa elimine inflamatia cronica. Mai degraba, exista modele generale de alimentatie care pot reduce inflamatia.

Consumul unei diete bogate in antioxidanti si grasimi sanatoase poate avea efecte antiinflamatorii. Cercetarile arata ca antioxidantii pot contracara inflamatia prin combaterea radicalilor liberi produsi de stresul oxidativ, in timp ce grasimile nesaturate (in special acizii grasi omega-3), care fac parte din structura membranei celulare, joaca un rol in modificarea compozitiei celulare si poate influenta pozitiv inflamatia.

Cele mai bunealimente antiinflamatoare

  • Spanacul – Cu ale sale frunze de un verde intens, spanacul este bogat in antioxidanti, precum si in minerale, in special magneziu, ceea ce poate ajuta la combaterea inflamatiei (se stie ca deficitul de magneziu produce un raspuns inflamator);
  • Afinele – Considerate a fi super-alimente, afinele sunt extrem de bogate in antioxidanti si polifenoli, fiind totodata foarte benefice pentru sanatatea cognitiva la adultii in varsta;
  • Ciresele – Atat ciresele dulci, cat si cele acrisoare, sunt pline de vitamine si polifenoli. In plus, cercetatorii au descoperit ca ciresele pot promova sanatatea corpului prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei;
  • Somonul – Pe langa faptul ca este bogat in vitamina E, pestele gras precum somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grasi omega-3, grasimi ce sunt asociate cu reducerea inflamatiei. Practic, acizii grasi din somon pot incetini productia de substante eliberate in timpul raspunsului inflamator al organismului;
  • Nucile – Aceste alimente atat de gustoase si nutritive sunt bogate in vitamina E si omega-3, ceea ce le face extrem de benefice in reducerea inflamatiei din corp.

Leave a Comment