Escarele de decubit, cunoscute si sub numele de leziuni de decubit sau ulcere de presiune, sunt rani ce apar destul de frecvent la persoanele varstnice si cele cu mobilitate limitata. Acestea sunt cauzate de presiunea prelungita asupra pielii, adesea in zonele corporale cu proeminenta osoasa. Presiunea constanta poate duce la rani deschise, care se pot infecta sau pot chiar sa provoace deces.
In randurile urmatoare, vei afla despre locurile obisnuite ale corpului in care se dezvolta escarele, precum si metodele prin care pot fi acestea prevenite.
Cele mai frecvente zone corporale unde apar escarele de decubit
Escarele pot aparea oriunde pe corp. Cu toate acestea, exista anumite parti cu un risc mai mare de aparitie. Zonele cu mai putina protectie sub piele (cu putina grasime sau cu putini muschi) tind sa fie locurile obisnuite pentru o escara de decubit, deoarece aici oasele sunt mai aproape de piele. Acestea sunt mai sensibile la presiunea externa si includ:
- Osul sacral si coccisul – In aceste zone tind sa dezvolte ulcere de presiune la persoanele imobilizate la pat;
- Calcaiele – Pacientii cu mobilitate limitata sau care petrec perioade indelungate in pat pot dezvolta ulcere de presiune pe calcaie. Una dintre cele mai frecvente cauze este lenjeria de pat foarte stransa, aceasta putand restrictiona miscarea piciorului si a gleznei pacientului;
- Soldurile si gleznele – Soldurile si gleznele au proeminente osoase ce pot dezvolta escare de decubit la pacientii care stau intinsi pe o parte pentru perioade lungi de timp. Deoarece aceste parti ale corpului au putina grasime pentru a ajuta la amortizarea presiunii, sunt mai susceptibile la dezvoltarea escarelor;
- Coatele si umerii – Persoanele care petrec mult timp stand in pat sau intr-un scaun cu rotile sunt expuse riscului de a dezvolta rani de decubit pe coate si umeri. Acest lucru este valabil mai ales daca pacientul nu isi schimba pozitiile in mod regulat. Escarele la cot pot aparea in urma repausului in cot pentru perioade lungi, iar cele la umar se dezvolta atunci cand umarul se freaca constant de o suprafata in aceeasi pozitie;
- Zona din spatele capului – Ulcerele de presiune pe spatele capului sunt frecvente la pacientii care sunt imobilizati la pat, mai ales la cei paralizati sau in coma. Multe dintre escarele din aceasta zona a corpului nu sunt depistate imediat, deoarece sunt ascunse de par.
Metode de prevenire a escarelor de decubit
Escarele de decubit sunt evitabile si exista mai multe metode de prevenire ce trebuie luate in considerare.
Repozitionarea regulata a corpului
Repozitionarea frecventa este cea mai buna modalitate de a preveni escarele, in special la pacientii care nu pot percepe durerea. Acest lucru ajuta la ameliorarea presiunii asupra zonelor vulnerabile, promovand un flux sanguin crescut. De asemenea, poate permite pielii sa se usuce daca este prezenta umiditate.
Se recomanda ca pacientii sa fie repozitionati o data la 30-120 de minute, dupa caz.
Folosirea desaltele antiescare
Saltelele antiescare si pernele speciale pentru persoanele cu acest tip de rani pot ajuta la redistribuirea presiunii in intregul corp. Mai mult, acestea previn frecarea zonelor osoase vulnerabile, in special atunci cand pacientii stau in pat pentru perioade indelungate.