Uncategorized

By shunemar

Sfaturi utile pentru a deveni un șofer responsabil

Fie că ești un șofer experimentat sau ai făcut școala de șoferi Brașov Instructorultău și abia ai obținut permisul de conducere, există mereu loc pentru îmbunătățiri în ceea ce privește comportamentul la volan. În mod normal, în cadrul școlii de șoferi înveți tot ceea ce ai nevoie pentru a fi în siguranță atunci când conduci, însă din cauza numeroșilor stimuli pe care îi ai în timpul orelor, este posibil ca multe informații să nu fie bine asimilate.

Atunci când te urci la volan, este bine să respecți câteva reguli care îți vor oferi siguranță atât ție, cât și celorlalți participanți la trafic.

  • Cunoaște și respectă legislația rutieră! Aceasta nu înseamnă doar să treci examenul pentru permisul de conducere, ci să fii la curent cu modificările și actualizările care apar periodic. Reglementările nu sunt stabilite la întâmplare. Ele sunt menite să ofere siguranță în trafic. Legislația rutieră cuprinde reguli referitoare la viteza de deplasare, semnalizarea corectă a intenției de mers, utilizarea centurii de siguranță, respectarea semnelor de circulație și multe altele.
  • Evită distragerile! O mare parte din accidentele rutiere se produc din cauza lipsei de atenție a șoferilor. Telefoanele mobile sunt una dintre cele mai frecvente surse de distragere a atenției. Verificarea mesajelor, apelurilor sau folosirea aplicațiilor în timp ce conduci te pot face să pierzi din vedere situațiile de urgență și să reacționezi prea târziu.Nu doar telefoanele mobile sunt surse de distragere, însă. Discuțiile cu pasagerii, ajustarea sistemului de navigație sau a radioului sau mâncatul la volan.
  • Anticipează situațiile din trafic! Dacă ești atent, poți anticipa o mulțime de pericole, înainte ca acestea să provoace accidente. De exemplu, menținerea unei distanțe de siguranță față de vehiculul din față îți oferă suficient timp pentru a frâna în siguranță în caz de necesitate.
  • Respectă limitele de viteze! Chiar dacă poate fi tentant să depășești limita de viteză pentru a ajunge mai repede la destinație, riscurile sunt mult prea mari. Pe lângă amenzile costisitoare și punctele de penalizare, viteza excesivă reduce capacitatea de a reacționa în timp util la obstacolele din trafic.La viteze mari, distanța de frânare crește semnificativ, iar în caz de impact, gravitatea accidentului crește exponențial.
  • Adaptează-ți stilul de conducere la condițiile meteo și de starea drumului. În condiții de ploaie, zăpadă sau ceață, este esențial să reduci viteza și să menții o distanță mai mare față de vehiculul din față. În astfel de condiții, aderența roților este redusă, iar frânarea necesită mai mult timp.
  • Asigură-te că ai un vehicul perfect din punct de vedere tehnic! Mașina pe care o conduci trebuie să fie într-o stare tehnică bună pentru a funcționa corect pentru a te menține în siguranță. Reviziile periodice, schimbarea uleiului, verificarea frânelor și a sistemului de direcție sunt extrem de importante și trebuie să fie făcute ocazional. Orice problemă tehnică poate transforma mașina într-un real pericol.
  • Nu te urca la volan atunci când ești obosit! Oboseala la volan poate fi la fel de periculoasă ca și conducerea sub influența alcoolului, deoarece reduce capacitatea de reacție și poate duce la adormirea la volan. Dacă te simți obosit, este recomandat să te oprești într-un loc sigur și să iei o pauză. O scurtă plimbare sau o cafea te pot ajuta să îți recapeți vigilența.

Odată ce ai reușit să cimentezi toate regulile privind conducerea responsabilă, momentele din spatele volanului pot deveni extrem de plăcute și sigure. Tocmai de aceea, trebuie să fii foarte bine focusat pe ideea de siguranță.

Leave a Comment